Lasersko zdravljenje stresne urinske inkontinence


Kaj je stresna urinska inkontinenca

Stresna urinska inkontinenca (SUI) je pogosta težava žensk. Kaže se z nehotenim uhajanjem urina pri hoji po stopnicah, kihanju, kašljanju, teku, spolnih odnosih, smehu...

Vzroki SUI

Skupen imenovalec tega nehotenega uhajanja urina je oslabelost zapiralnega mehanizma sečnice, ki je posledica popuščanja tonusa mišice zapiralke in ostalih mišic medeničnega dna, obporodnih poškodb, pomanjkanja ženskih spolnih hormonov in drugih degenerativnih sprememb vezivnega tkiva.

Možnosti zdravljenja

Do sedaj smo SUI zdravili neinvazivno:
  • S treningom mišic znanim kot Keglove vaje
  • Z elektrostimulacijo mišic medeničnega dna
  • S stimulacijo mišic medeničnega dna v magnetnem polju
Invazivno oz. operativno:
  • Z vbrizgavanjem kolagena ob sečnico
  • Z napeljevanjem različnih trakov pod sečnico (TVT operacija in njene izpeljanke)
  • S plastiko sprednje vaginalne stene in šivi po Kellyju
  • Z dvigom sprednje vaginalne stene po Burchu
Najnovejšo in zelo uspešno metodo zdravljenja SUI pa predstavlja uporaba laserske tehnologije. Uporabljamo jo pri blagi do zmerni SUI. Preleminarne klinične preiskave kažejo, da je metoda učinkovita, enostavna in predvsem varna.

Kako deluje laser pri zdravljenju SUI

Uporabljamo Fotonin laser Er:YAG z valovno dolžino svetlobe 2940 nm. Ta valovna dolžina s svojim fototermalnim efektom vpliva na kolagenska vlakna v tkivu, ki oblaga nožnico in sečnico ter endopelvično fascijo. V kolagenskem tkivu povzroči preoblikovanje kolagena, njegovo prerazporeditev in ponovno rast.

Posledica tega dogajanja je, da se v področju, ki smo ga osvetljevali z laserjem – vhod v nožnico, izvodilo sečnice in endopelvična fascija v sprednji steni nožnice – odebeli kolagen. S tem se sečnici in njenemu zapiralnemu mehanizmu nudi čvrsta opora in s tem tudi zadrževanje vode.

Kako postopek poteka

S pogovorom in z ginekološkim pregledom ugotovimo statiko medeničnega dna in grobo ocenimo stopnjo SUI. V primeru, da ni bistvenega zdrsa maternice ali nožnice se bolnici lahko svetuje laserski poseg.

Le ta poteka na ginekološkem stolu in traja okoli 10 minut. Vhod v nožnico poškropimo z lokalnim anestetikom, tako da ves postopek poteka povsem brez bolečin. Zaradi varovanja oči pred lasersko svetlobo bolnica ves čas posega nosi zaščitna očala.

Ob začetku posega ginekolog v nožnico vstavi posebno prirejen ginekološki “kljun”. Vanj vstavi 90º lasersko sondo z zlatim napršilom in v več hodih s kratkimi laserskimi impulzi osvetljuje sprednjo vaginalno steno. Kljun nato izvleče in z ročnim nastavkom osvetljuje vhod v nožnico in izvodilo sečnice. S tem se poseg zaključi.

Bolnica lahko takoj odide in se vrne k svojim vsakodnevnim opravkom. Nožnica je po posegu minimalno občutljiva. Prozoren izcedek iz nožnice traja 2 do 3 dni. Spolne odnose in kopanje v stoječi vodi odsvetujemo 1 teden.

Po enem mesecu se bolnica vrne. S pogovorom in morebitnim ginekološkim pregledom ugotovimo učinek predhodnega postopka. Večinoma zadošča en postopek, po potrebi pa le tega lahko ponovimo še enkrat.

Oglejte si video predstavitev postopka:


Rezultati

  • Po 120 dneh je 94% bolnic izjavilo, da se je SUI bistveno izboljšala, 68% pa je navedlo, da so povsem suhe
  • Nobena ni navedla neželjenih učinkov

Zelo pogosto sta stresna urinska inkontinenca in sindrom ohlapne nožnice povezana in se lahko tudi prepleteta, zato našim bolnicam v enem posegu z zamenjavo laserske sonde nudimo zdravljenje obeh.

Za dodatne informacije nas kontaktirajte!

Kontaktni podatki

As. dr. Leon Meglič, dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Ul. Bratov Babnik 10
1000 Ljubljana

01 510 68 00
info@ginekologija-meglic.si