Leon Meglič - Ultrazvok nosečnosti v osmem tednu
Ultrazvok nosečnosti v osmem tednu
 

Leon Meglič


Takoj po diplomi na Medicinski fakulteti v Ljubljani se je Leon Meglič leta 1992 zaposlil na Ginekološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, kjer dela še danes. Magistriral je leta 1995, specialistični izpit iz ginekologije in porodništva pa opravil leta 1998, doktorsko disertacijo na temo genetskih mutacij, ki povzročajo krvne strdke pri nosečnicah, pa je uspešno ubranil leta 2000.

Ožje delovno področje Leona Megliča na Kliničnem oddelku za ginekologijo je kirurško zdravljenje nerakastih in rakastih tumorjev rodil, prav tako pa operira tudi različne motnje statike medeničnega dna. Sem sodijo urinska inkontinenca ter nepopolni in popolni zdrsi maternice, nožnice, mehurja in zadnjega dela črevesja.

Leta 2005 je postal vodja oddelka za operativno zdravljenje, od leta 2010 pa je vodja medicinskih služb skupnega pomena Ginekološke klinike.

Ob svojem rednem delu na kliniki Leon Meglič poučuje študente medicine in stomatologije v predmetih ginekologija in porodništvo ter nujna medicinska pomoč. Specializantom ginekologije in porodništva je mentor na področju ginekološke kirurgije in ambulantne ginekologije.

Izobraževal se je v številnih priznanih ginekoloških centrih v Evropi, ZDA in Kanadi.
Nekoliko širši javnosti je postal znan leta 2007, ko je v Slovenijo uvedel zahtevno operacijo za zdravljenje raka materničnega vratu, ki jo na svetu izvajajo samo v sedmih centrih. Operacija se imenuje radikalna vaginalna trahelektomija. Omogoča bolnicam z zgodnejšimi stadiji raka, da obdržijo telo maternice in kasneje tudi zanosijo. Skupaj s kolegi so tehniko izvirno nadgradili. Tako se sedaj lahko pohvalimo, da sta prvi dve naši bolnici tudi že rodili zdrava otroka.

V ambulantnem delu sem je Leon Meglič poleg rednih preventivnih ginekoloških pregledov dodatno usposobil za ultrazvočno diagnostiko sprememb na maternici, jajčnikih in jajcevodih ter diagnostiko v prvi polovici nosečnosti. Posebno področje, ki ga tudi poučuje, pa je kolposkopija, to je ugotavljanje sprememb na materničnem vratu, nožnici in zunanjem spolovilu s posebno napravo, ki se imenuje kolposkop. Na ta način ugotavlja predvsem predrakaste bolezni tipa CIN 1, CIN 2 in CIN 3 ter genitalne bradavice ali kondilome. Vsem naštetim boleznim je skupna okužba s humanim papiloma virusom HPV. Te spremembe tudi zdravi z laserjem, izrezom z električno zanko (LLETZ) in klasično konizacijo. Morebitne rakaste spremembe zdravi z večjimi operacijami.

Če si želite:
ga kontaktirajte.

Kontaktni podatki

As. dr. Leon Meglič, dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Ul. Bratov Babnik 10
1000 Ljubljana

01 510 68 00
info@ginekologija-meglic.si
 
 
Leon Meglič - Predrakasta sprememba materničnega vratu
Predrakasta sprememba materničnega vratu